SEURA
Joensuun Kataja ry on toiminut Joensuussa jo vuodesta 1900 ja taitoluistelua on harrastettu seurassa seitsemän vuosikymmentä vuodesta 1949 lähtien. Seurassamme luistelee tällä hetkellä noin 100 luistelijaa, kun otetaan huomioon vuosittain luistelukoulussa mukana olevat lapset. Suurin osa luistelijoista on lapsia ja nuoria. Seura panostaa vahvasti tulevaisuuteen järjestämällä vuosittain luistelukouluja hyvien valmentajien johdolla ja jatkuvalla valmentajien koulutuksella.
Visio, missio ja arvot
Visio
Taitoluistelujaosto tunnetaan Itäisen alueen johtavana seurana harrastaja- ja
kilpailijamäärillä sekä tuloksilla mitattuna. Laji on paikallisesti tunnettua ja seuratyön tekee siitä kiinnostavaa ja se saa lisää seuraajia.
Missio
Joensuun Katajan taitoluistelujaosto tarjoaa laadukasta ja ammattitaitoista luisteluvalmennusta niin harraste- kuin kilpaurheiluryhmille aina kansainväliselle tasolle saakka. Tarkoituksena on taata jatkuvasti kehitettävän seuratoiminnan avulla turvallinen kasvuympäristö lapselle ja nuorelle haastavan lajin parissa.
Arvot
Avoimuus - Asioista puhutaan ja epäkohdat selvitetään. Seura tiedottaa toiminnastaan avoimesti ja monipuolisesti eri kanavia käyttäen.
Tavoitteellisuus - Kaikella tekemisellä on selkeä tavoite ja tavoitteelliseen harjoitteluun sitoudutaan. Valmennuksen laadusta ja ammattitaidosta huolehditaan.
Kasvatuksellisuus - Kaikkia luistelijota kohdellaan tasavertaisesti, yksilölliset tarpeet huomioiden. Kannustetaan, ohjataan ja tuetaan terveellisiin ja liikunnallisiin elämäntapoihin. Opetellaan terveen kilpailun periaatteet.
Yhteishenki - Yhteiseen toimintaan kannustetaan ja sitoudutaan. Luodaan innostava ilmapiiri ja ollaan suvaitsevaisia toisia kohtaan.
Taitoluistelu harrastuksena
Taitoluistelu antaa lapselle uusia ystäviä, monipuolisen liikunnallisen harrastuksen ja mahdollistaa myös taiteellisen kehityksen. Taitoluisteluun liittyvät erottamattomasti urheilu ja taide. Tärkeintä on, että lapsi nauttii luistelusta ja että hänellä on jäällä hauskaa. Taitoluistelun parissa lapsi oppii luistelemaan, mutta taitoluistelu harrastuksena opettaa lapselle myös pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.
Taitoluistelun "temput" eivät ole helppoja ja niitä pitääkin harjoitella ahkerasti. Onneksi opeteltavia asioita voi kuitenkin pilkkoa pieniin palasiin. Niin onnistumisen elämyksiä koetaan lähes jokaisella harjoituskerralla. Onnistumisten kautta lapsen itsetunto kasvaa: lapsi saa palautetta juuri omasta toiminnastaan ja oppimisestaan.
Taitoluistelu on niitä urheilulajeja, joiden harrastaminen tulisi aloittaa hyvin nuorena, jopa kolme-nelivuotiaana, jos aikoo päästä lajissa esimerkiksi Suomen huipulle. Vain harvoista tulee mestareita, mutta liikunnan ja esittämisen riemun kokemiseen kaikilla lapsilla on mahdollisuus jo alkeisryhmistä alkaen.
Luistelijoiden vanhempien rooli on hyvin merkittävä harrastuksessa, sekä luistelijoiden harrastuksen tukemisessa että seuran tapahtuma- ja talkootoiminnassa.