Joensuun Katajan puheenjohtajan tervehdys

16.1.2022

Puheenjohtajan tervehdys 16.1.2022

Tervehdys Katajalaiset!

Hyvää jo alkanutta vuotta 2022. Pari viimeistä vuotta olemme eläneet aikaa koronan kanssa ja jälleen kerran virus nostaa päätään ja aiheuttaa meille merkittäviä häiriöitä harrastetoimintaan sekä kokoontumisiin. Toivotaan, että jospa tämä olisi viimeinen kerta, kun toimintaa rajoitetaan viranomaisten taholta. Varmasti monet toimenpiteet ovat olleet välttämättömiä, mutta välillä on tuntunut myös siltä, että päätöksenteko voisi olla selkeämpää ja nopeampaa. Toki on helpompaa antaa sivusta ohjeita, kuin itse olla niistä päättämässä.

Kulunut vuosi on Katajan kannalta ollut kasvun aikaa koronasta huolimatta. Merkittävin kasvu tapahtui, kun JoenVolin harrastetoiminta liittyi osaksi Katajan voimistelujaostoa. Uusia harrastajia saatiin mukaan monta sataa ja Katajan koko jäsenmäärä nousi n. 1700:aan henkeen. Tämä jäsenmäärä jakautuu kuuteen eri jaostoon. Vallitsevasta pandemiasta huolimatta jokaisen jaoston toiminta on ollut vireää ja toimintaa on viety ansiokkaasti eteenpäin mahdollisuuksien rajoissa.

Itse siirryin Katajan puheenjohtajan paikalle kesäkuussa 2021. Jaostojen tehdessä hyvää ja itsenäistä toimintaa, oma painopiste tekemisessä on ollut hallinnollisten asioiden kehittämisessä. Olemme suuri monilaji seura ja nyky-yhteiskunnan vaatimukset vaativat yhä ammattimaisempaa otetta hallinnon järjestämiseen. Yhdessä johtokunnan kanssa olemme laatineen johtamismallia ja ohjeistuksia, joissa Katajan hallinnon toimintamallit ja vastuut kuvataan ja avataan niin, että jaostojen on helpompi perehdyttää uusia henkilöitä luottamustoimiin.

Yhtenä merkittävänä asiana on yhteisen jäsenrekisterin perustaminen. Tällä hetkellä jokainen jaosto pitää itsenäisesti rekisteriä jokaisesta jäsenestä. Tavoitteena on tämän kevään aikana saada käyttöön järjestelmäympäristö, joka perustuu yhteiseen jäsenrekisteriin. Tämän ympäristön kautta hoidetaan jäsenlaskutus sekä viestintää. Uskomme vahvasti, että tämä tulee helpottamaan hallinnon, valmentajien sekä vanhempien ja harrastajien elämää. Toki muutos on aina muutos ja se vaatii sopeutumista. Tähän toivonkin teiltä kaikilta avointa mieltä sekä sitoutumista.
Joensuussa eri lajien harrastepaikat ovat yleisesti ottaen hyvällä tasolla. Voimistelijat ovat eniten kärsineet tilojen toimimattomuudesta ja ahtaudesta. Joensuun kaupungin kanssa on yhdessä suunniteltu Sirkka-hallin tiloja, johon voimistelijoiden toiminta tulee keskittymään tulevaisuudessa. Toivomme, että hallin muutostyöt lähtevät pikaisesti käyntiin ja voimistelijat pääsevät pian uusiin tiloihin.

Uusi Motonet-areena valmistui vuoden vaihteessa ja alkuperäisen suunnitelman mukaan siellä piti pelata koripalloa jo tämän kevään aikana. Valitettavasti hallin lattiassa tuli mutkia matkaan ja koripallon edustusjoukkue ei ole päässyt sinne harjoittelemaan, saati pelaamaan. Jospa lattia saadaan pikaisesti korjattua ja uusi upea halli saadaan käyttöön.
Ensi kesänä elokuussa Joensuussa järjestetään Kalevan kisat 4.-7.8.2022. Tämä on hieno tapahtuma Joensuun kesässä ja edellisistä täällä kisatuista kisoista on kulunut 20 vuotta. Laittakaapa tämä ajankohta kalenteriin, jotta pääsette tutustumaan ainutlaatuiseen urheilutapahtumaan. Tämän tapahtuman järjestelyistähän vastaa Katajan yleisurheilu.
Jotta urheiluseurat voisivat toimia, kuten ne Suomessa toimivat, tarvitaan sen taustalle valtavasti vapaaehtoistyötä, tuntivalmentajia ja muutamia päätoimisiakin työntekijöitä. Liian harvoin tulee teitä kiitettyä. Vanhempien ja muidenkin vapaaehtoisten työ on merkityksellistä ja tärkeää. Ilman teitä ei toimintaa voi toteuttaa. Jos lasketaan harrastajat, kilpaurheilijat, valmentajat, vanhemmat ja toimihenkilöt, olemme kaikki yhdessä lähes 5000 hengen yhteisö tässä kaupungissa. Tällä yhteisöllä on erittäin merkittävä rooli koko Joensuun seudun elinvoimaisuuden ja tulevaisuuden kannalta. Lapset ja nuoret tarvitsevat mahdollisuuden liikkua ja sen tuottamaa iloa. Me aikuiset tarvitsemme myös liikuntaa, mutta myös tapahtumia, jossa voidaan seurata kilpaurheilua ja elää sen tuomissa tunteissa mukana. Liikunta, urheilu ja siinä kilpailu ovat kuuluneet ihmiskunnan elämään vuosisatoja jopa vuosituhansia ja tulee varmasti myös kuulumaan tulevaisuudessa.

Kataja on toiminut reilut 120 vuotta. Olemme tällä hetkellä hyvässä kunnossa oleva seura, jossa toiminta on ammattimaista. Meillä on menestyviä urheilijoita ja kilpailullisestikin olemme vahva seura monessa eri lajissa. Tehdään asioita hyvällä sydämellä ja vastuullisesti. Pidetään toiminta iloisena ja aurinkoisena. Otetaan liikunnasta ja urheilusta irti se, mitä se parhaimmillaan meille kaikille tarjoaa. Kiitos teille kaikille, että olette mukana kirjoittamassa uusia sivuja Katajan pitkään ja hienoon historiaan tässä kaupungissa.

Ystävällisin terveisin,
Miika Sunikka
pj. Joensuun Kataja ry